Sałatka makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Już sama nazwa sałatki odkrywa bogactwo jej smaku i zachęca do spróbowania. To bez wątpienia nasza ulubiona sałatka z makaronem. Połączenie delikatności szpinaku z lekkim kwaśnym smakiem suszonych na słońcu pomidorów i ostrością czosnku oraz chilli, a wszystko to przełamane słodyczą i zapachem orzechów piniowych sprawia, że często do niej wracamy:)
Wersja poniżej to przepis jaki dopasowałam do diety mojego syna. Nie zawiera papryki i orzechów piniowych, które zastąpiłam pestkami dyni i/lub słonecznika.
Zapraszam i życzę Smacznego

Sałatka makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

(wegańska, opcjonalnie bezglutenowa)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut 

LICZBA PORCJI: 6

Składniki:
  • 500 g farfalle (makaron wstążeczki) można użyć makaron bezglutenowy 
  • szczypiorek (3-4 zielone cebulki) można pominąć
  • 1-2 ząbki czosnku (jeśli dozwolony)
  • 150 g szpinaku: świeży, młody 
  • ok. 150 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy (zawartość jednego słoiczka)
  • oliwa z oliwek do smaku
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1/4 kubka uprażonych pestek dyni i/lub słonecznika (jeśli dozwolone to orzeszki pinii)
Przygotowanie:
  1. Ugotować makaron al dente, w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą 
  2. Makaron odcedzić, przelać zimną wodą, zostawić do wystygnięcia, przełożyć do dużej miski
  3. Szpinak umyć, pokroić najpierw w paseczki, potem w kostkę (odciąć ogonki), dodać do makaronu
  4. Suszone pomidory pokroić w kostkę dodać do makaronu
  5. Cebulkę drobno pokroić dorzucić do pozostałych składników, wymieszać
  6. Czosnek bardzo drobno pokroić i dodać do sałatki
  7. Polać makaron oliwą ze słoiczka, w którym znajdowały się suszone pomidory, ok.połowę zawartości
  8. Całość dokładnie wymieszać, posolić, popieprzyć do smaku, doprawić oliwą z oliwek
  9. Uprażone pestki dyni i/lub słonecznika wsypać do miski, całość lekko wymieszać
  10. Podawać najlepiej od razu
Wskazówki:
Wersja tej sałatki dla pozostałych członków rodziny wygląda następująco:
Do pkt .6 wszystko bez zmian. Następnie oddzielam dla syna tyle sałatki ile uznaję za stosowne. Do pozostałej części dodaję dwa drobno posiekane ząbki czosnku i łyżeczkę świeżego posiekanego chilli. Zamiast dyni dodaję 1/4 kubka zrumienionych pinioli. Oczywiście doprawiam do smaku solą, pieprzem i ewentualnie oregano.
Orzechy piniowe to tak naprawdę nasiona sosny, zawierają duże ilości białka. 
Pamiętajcie: Orzechy piniowe dostępne na rynku są już wyłuskane, szybko więc jełczeją. Należy je przechowywać w szczelnym opakowaniu, w lodówce.
Łuskane nasiona dyni przechowujemy w ciemnych słoikach lub butelkach, w chłodnym miejscu. Światło i ciepło przyspieszają utlenianie.
Ziarna dyni należy prażyć przed spożyciem by usunąć z ich powierzchni szkodliwe pałeczki okrężnicy. Źrodło: Odżywianie dla zdrowia, Paul Pitchford
Inspirację do tego dania znalazłam w: Makarony, Wielka Księga Kucharska
 
 
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 
 
 

Brak komentarzy do "Sałatka makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.