Hummus z suszonymi pomidorami

Pasty na bazie ciecierzycy można przygotowywać w różnych wersjach. Uwielbiam wszelkie hummusy, a okazuje się, że mój alergik sezam już toleruje. Hummus z suszonymi pomidorami ma wyrazisty smak, który w zależności od ilości użytych warzyw, może być mniej lub bardziej ostry.

Na blogu znajduje się więcej przepisów na różne pasty, hummusy i smarowidła dobre na kanapkę.

Ostatnio pojawił się także wpis o alergii na sezam. Znajdziesz w nim wskazówki, czym go zastąpić w diecie alergika.

Zapraszam i życzę Smacznego

Hummus z suszonymi pomidorami i tymiankiem

(bezglutenowy, wegański, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut (bez gotowania ciecierzycy)

Ilość: ok. 350 g

Składniki:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z zalewy
  • 50-100 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 2-3 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • ½ łyżeczki startego świeżego imbiru (może być suszony)
  • świeży tymianek (2 łyżki)
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • 2 łyżki oleju z pomidorów lub lnianego
  • 50 ml zimnej wody
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku

dodatkowo:

  • olej lniany do polania humusu
  • świeży tymianek do ustrojenia
  • 50 ml zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub bezpośrednio w blenderze kielichowym, rozdrabniamy, dodatkową wodę dolewamy stopniowo aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji
  2. Doprawiamy do smaku
  3. Podajemy z dodatkiem oleju lanianego i świeżego tymianku

Wskazówki:

W zależności czy lubimy bardziej wyrazistą, kwaśniejszą pastę, dodajemy więcej pomidorów.

Pomidory lepiej dodawać stopniowo, aż do uzyskania właściwego smaku.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

hummus z suszonymi pomidorami

Fot. Katarzyna Jankowska

3 komentarze to "Hummus z suszonymi pomidorami"

  • comment-avatar
    Damon Albarn 1 marca 2017 (10:52)

    Bardzo fajna strona 🙂 Dziękuję za przepisy.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 1 marca 2017 (11:09)

      Na zdrowie! Pozdrawiam ciepło

      • comment-avatar
        Damon Albarn 1 marca 2017 (11:17)

        Warto dodać, że w przypadku warzyw strączkowych warto je namaczać 24h, nawet do 48h co pozwoli pozbyć się galaktooligosacharydów (substancji z grupy FODMAP) będących przyczyną dolegliwości jelitowych, gazów, wzdęć, a u osób szczególnie wrażliwych mogą powodować nawet biegunki. Substancje FODMAP rozpuszczają się w wodzie, a więc namaczanie powoduje ich uwalnianie do wody (którą oczywiście odlewamy, i optymalnie wymieniamy 2-4 razy podczas moczenia). Groch jest bardzo odżywczy, ale niestety może być problematyczny, szczególnie dla osób z nadwrażliwymi jelitami.
        pozdrawiam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.