Pasty na bazie ciecierzycy można przygotowywać w różnych wersjach. Uwielbiam wszelkie hummusy, a okazuje się, że mój alergik sezam już toleruje. Hummus z suszonymi pomidorami ma wyrazisty smak, który w zależności od ilości użytych warzyw, może być mniej lub bardziej ostry.
Na blogu znajduje się więcej przepisów na różne pasty, hummusy i smarowidła dobre na kanapkę.
Ostatnio pojawił się także wpis o alergii na sezam. Znajdziesz w nim wskazówki, czym go zastąpić w diecie alergika.
Zapraszam i życzę Smacznego
Hummus z suszonymi pomidorami i tymiankiem
(bezglutenowy, wegański, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut (bez gotowania ciecierzycy)
Ilość: ok. 350 g
Składniki:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z zalewy
- 50-100 g suszonych pomidorów z zalewy
- 2-3 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- ½ łyżeczki startego świeżego imbiru (może być suszony)
- świeży tymianek (2 łyżki)
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
- 2 łyżki oleju z pomidorów lub lnianego
- 50 ml zimnej wody
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
dodatkowo:
- olej lniany do polania humusu
- świeży tymianek do ustrojenia
- 50 ml zimnej wody
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub bezpośrednio w blenderze kielichowym, rozdrabniamy, dodatkową wodę dolewamy stopniowo aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- Doprawiamy do smaku
- Podajemy z dodatkiem oleju lanianego i świeżego tymianku
Wskazówki:
W zależności czy lubimy bardziej wyrazistą, kwaśniejszą pastę, dodajemy więcej pomidorów.
Pomidory lepiej dodawać stopniowo, aż do uzyskania właściwego smaku.
3 komentarze to "Hummus z suszonymi pomidorami"
Damon Albarn 1 marca 2017 (10:52)
Bardzo fajna strona 🙂 Dziękuję za przepisy.
Katarzyna Jankowska 1 marca 2017 (11:09)
Na zdrowie! Pozdrawiam ciepło
Damon Albarn 1 marca 2017 (11:17)
Warto dodać, że w przypadku warzyw strączkowych warto je namaczać 24h, nawet do 48h co pozwoli pozbyć się galaktooligosacharydów (substancji z grupy FODMAP) będących przyczyną dolegliwości jelitowych, gazów, wzdęć, a u osób szczególnie wrażliwych mogą powodować nawet biegunki. Substancje FODMAP rozpuszczają się w wodzie, a więc namaczanie powoduje ich uwalnianie do wody (którą oczywiście odlewamy, i optymalnie wymieniamy 2-4 razy podczas moczenia). Groch jest bardzo odżywczy, ale niestety może być problematyczny, szczególnie dla osób z nadwrażliwymi jelitami.
pozdrawiam