Focaccia liguryjska bez długiego wyrastania
Oto moja uproszczona wersja klasycznej focacci liguryjskiej – bez długiego wyrastania, ale z zachowaniem cudownej struktury i smaku. To przepis idealny na każdą porę roku: prosty, szybki i pełen aromatu oliwy z oliwek, rozmarynu oraz słodkich pomidorków koktajlowych. Latem smakuje wyjątkowo ze świeżym rozmarynem i dojrzałymi pomidorkami.
Składniki:
mąka pszenna, woda, drożdże, cukier, sól, oliwa z oliwek, rozmaryn, pomidorki koktajlowe.
Pod każdym przepisem znajdziesz PORADY MAG – informacje o zamiennikach składników, opcjach bezglutenowych oraz wyliczenia wartości odżywczych i kalorii.
A jeśli tak jak ja lubisz domowe wypieki z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, koniecznie sięgnij po moją książkę "Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie".
Czeka tam na Ciebie nie tylko wiele pysznych i wytrawnych dań, ale także przepisy na domowe pieczywo – w tym bezglutenowe pizze. Dzięki tym inspiracjom nigdy nie zabraknie Ci pomysłów, by codziennie zaskakiwać rodzinę zdrowym i smacznym jedzeniem bez alergenów.
Arepy bezglutenowe
Arepy to tradycyjne danie kuchni kolumbijskiej i wenezuelskiej.
Ponieważ jest bezglutenowe, skusiłam się odtworzyć je w domu.
By je przygotować potrzebna jest specjalna biała mąka kukurydziana, którą osobiście kupuję w sieciowych sklepach, jak tylko się pojawi, lub w sklepach ...
Słodkie bułeczki drożdżowe do koszyczka
Te słodkie bułeczki drożdżowe zrobiłam po raz pierwszy w 2012 r. inspirując się przepisem Marthy Steward.
Co rok wracam do nich zwłaszcza w okresie Wielkanocy, bo świetnie się sprawdzają jako bułeczki do koszyczka.
Na blogu znajdziesz wiele różnych dań odpowiednich na czas Wielkiej ...
Bezglutenowe wegańskie bułeczki scones
Nie marnuję jedzenia, dbam o planetę, na której żyję.
Ten rok upłynie nam pod hasłem Dieta Przyjazna Tobie i Planecie.
Materiał do NOWEJ książki już praktycznie skończony. O postępach w pracy i premierze będziemy informować na bieżąco.
Zachęcam ogromnie do polubienia i ...
Chleb z kaszy jaglanej i ziaren
Chleb z kaszy jaglanej i ziaren powstał na specjalne zamówienie mamy Bartka.
Zastosowanie ugotowanej na mokro kaszy sprawiło, że tradycyjny chleb z samych ziaren stał się wilgotniejszy.
Taki bochenek zachowa swoją świeżość przez kilka dni.
Można go zamrozić, a także ...
Chleb bezglutenowy wegański na zakwasie
Masz nietolerancję na drożdże?
Walczysz z candida albo po prostu chcesz jeść zdrowe pieczywo?
Nie masz dostępu do kupnego chleba?
A może chcesz się nauczyć jak zrobić domowy chleb bezglutenowy na zakwasie?
Mam dla Ciebie dobrą wiadomość!
Ponieważ kwarantanna mnie ...
Zakwas na chleb bezglutenowy
Jak zrobić bezglutenowy zakwas na chleb?
Przygotowanie zakwasu wydaje się proste. Czynność sprowadza się do proporcjonalnego, systematycznego wymieszania wody i mąki, odpowiedniego przechowywania tej mieszanki i czekania.
Jak się jednak okazuje przygotowanie zakwasu często stanowi ...
Proste bułeczki orkiszowe bez mleka i jajek
Kiedy dzieci proszą o bułeczki, a w domu skończyło się pieczywo, możesz samodzielnie zrobić proste bułeczki orkiszowe na drożdżach.
Zamiast mąki orkiszowej możesz użyć mąkę pszenną bio. Nie masz napoju orkiszowego? Zamień go na owsiany lub inny roślinny.
Przepisy na ...
Chleb gryczany na domowym zakwasie
Na domowym zakwasie gryczanym upiekłam chleb gryczano-ryżowy. Zdaję sobie sprawę, że mógłby być pulchniejszy ale powiem szczerze, że smakuje i wygląda lepiej niż niejeden chleb bezglutenowy, który miałam konieczność kupować.
Zachęcam do eksperymentowania i obiecuję nabrać wprawy w wypiekaniu pieczywa bez glutenu i innych alergenów,
Zakwas gryczany na chleb
Przygotowanie własnego zakwasu na chleb nie jest trudne. Wymaga jedynie czasu, cierpliowści i stosowania się do kilku ważnych wskazówek.
Istostnym elementem jest dobór właściwej jakościowo mąki gryczanej z gryki niepalonej, dlatego osobiście bazuję na produktach marki Amarello. Mąka ta jest ekologiczna, certyfikowana, ma delikatny smak i świetnie nadaje się do przeróżnych wypieków.