Dżem wiśniowy najlepszy

Taki prosty dżem wiśniowy ze słodkich wiśni, bez żadnych przypraw i dodatków smakuje nam najlepiej.

Nasz dżem przed włożeniem do słoiczków ma raczej lejącą konsystencję. Po otwarciu przypomina bardziej konfiturę niż gęsty dżem.

Używamy go jako dodatek do deserów, do śniadania i wypieków.

Polecam i życzę Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej sezonowych przepisów odpowiednich dla alergików, sięgnij do książki “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato“.

To wyjątkowy poradnik pełen kolorowych, apetycznych zdjęć, ręcznie namalowanych ilustracji, wierszy i prostych przepisów, które zachęcą małego alergika do wspólnego gotowania!

Dżem wiśniowy najlepszy

(wegański, bezglutenowy, nisko-słodzony)

Czas przygotowania: 45 minut + cała noc na puszczenie soku

Czas smażenia: 10 minut + 10 + (do 30 minut na drugi dzień)

Pasteryzacja: 20 + 20 minut

Ilość: ok. 1000 g dżemu

Składniki:

  • 3 kg wiśni, ekologiczne słodkie (waga przed wydrylowaniem)
  • 300 g cukru trzcinowego, nierafinowanego

Przygotowanie:

  1. Wiśnie, myjemy, wybieramy tylko zdrowe owoce, drylujemy umieszczamy w dużym raczej płaskim rondlu z grubym dnem
  2. Owoce zasypujemy 1/3 cukru i odstawiamy na noc, aby puściły sok (pod przykryciem)
  3. Rano następnego dnia całość zagotowujemy na średnim ogniu odszumowujemy w razie konieczności, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia maksymalnie 10 minut
  4. Wieczorem znów podsmażamy około 10 minut na bardzo małym ogniu bez przykrycia
  5. Na drugi dzień dosypujemy pozostały cukier i smażymy ponownie, na małym ogniu aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji dżemu (nie może być zbyt gęsty, jego rzeczywistą konsystencję będzie widać dopiero po schłodzeniu, na ciepło będzie bardziej lejąca)
  6. Podczas smażenia dżem mieszamy drewnianą łyżką, uważamy aby się nie przypalił
  7. Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku) słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy tak jak w pozostałych moich dżemach.
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

author-avatar

Od 8 lat na drugie mam MAG. Wyczarowałam ponad 1000 przepisów bez alergenów. Propaguję zdrowy styl życia i udowadniam, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo. Jestem mamą 25-letniej Natalii i 15-letniego Konrada. Dzięki alergii syna odkryłam w sobie wiele nowych umiejętności. Najwięcej kulinarnych pomysłów przychodzi mi do głowy, gdy do wyboru mam tylko kilka składników. Bieganie jest moim sposobem na stres i dobre samopoczucie. Ukończyłam maraton i jestem z tego bardzo dumna. Krok po kroku realizuję swoje marzenia. Poczuj się wyjątkowo w moim MAGicznym świecie!

No Replies to "Dżem wiśniowy najlepszy"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.