Mazurek wegański z czekoladą i malinami

Stworzyłam tartę, która skradła serca moich domowników. Mazurek wegański z czekoladą i malinami jest pyszny, połączenie czekolady, bananów i malin sprawdziło się także tym razem.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Przypominam, że na blogu znajdziesz wiele przepisów na Święta Wielkiej Nocy. W Sklepie MAG umieściłam natomiast oraz e-booka “Dania na Wielkanoc i nie tylko” oraz książkę “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“, gdzie znajdziesz cały rozdział z przepisami na Wielkanoc.

Życzę Spokojnych i Zdrowych Świąt.

Mazurek wegański z czekoladą i malinami

(wegański, bezglutenowy, zawiera kakao)

Składniki:

na ciasto

  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego + 6 łyżek gorącej wody
  • 150 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki owsianej
  • 50 g mąki amarantusowej
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
  • 125 g wegańskiej margaryny
  • 2 łyżki zimnej wody + 2 łyżki soku z cytryny

wypełnienie

  • 3 banany
  • kilka kropel soku z limonki
  • 1 wegańska czekolada
  • 100 g wegańskich krówek np. toffi + 50 ml wody
  • 300 g malin mrożonych + 1 łyżka cukru pudru
  • wegańska czekolada do starcia

Przygotowanie:

  1. Najpierw zmielone siemię lniane mieszamy z gorącą wodą tworząc kleistą papkę.
  2. Następnie mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, papkę z siemienia i zimną margarynę wegańską.
  3. Potem rozdrabniamy całość przy użyciu siekacza, łącząc składniki.
  4. Stopniowo dolewamy wodę z sokiem z cytryny i ręcznie ugniatamy ciasto (jest elastyczne), nie chłodzimy.
  5. Ciasto formujemy w kulkę, rozpłaszczamy dłonią na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru, rozwałkowujemy na okrąg większy od średnicy formy.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 170ºC.
  7. Następnie przykładamy formę do rozwałkowanego ciasta dnem do góry, łapiemy za papier i przekładamy ciasto do formy, w razie konieczności pozostałymi skrawkami ciasta uzupełniamy brzegi.
  8. Potem dno ciasta dziurkujemy przy pomocy widelca, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ceramicznymi kulkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 20 minut.
  9. Zdejmujemy papier z kulkami, dopiekamy ciasto jeszcze przez 10-15 minut aż będzie rumiane.
  10. Upieczone ciasto wyjmujemy, studzimy w formie.
  11. Mrożone maliny wyjmujemy 10 minut wcześniej, wkładamy do blendera, dodajemy łyżkę cukru pudru a potem mieszamy, tworząc gęsty zimny mus.
  12. Czekoladę wegańską rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  13. Krówki kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w niedużym rondelku, zalewamy wodą, podgrzewamy, mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą, masę krówkową przekładamy do rozpuszczonej czekolady, łączymy.
  14. Masę czekoladowo-krówkową wylewamy na spód ciasta.
  15. Banany kroimy w plasterki, układamy na kremie i skrapiamy je sokiem z limonki.
  16. Na koniec wykładamy mus malinowy na bananach, kilka kostek czekolady ścieramy na grubych oczkach tarki i obsypujemy nią wierzch ciasta.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Mazurek wegański z czekoladą i malinami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.