Zupa Krem z Batatów i Brokułów (wegańska, bezglutenowa)

Na blogu znajdziecie już wiele różnych Zup-Krem, w tym z dodatkiem batatów. Zupy w formie kremu to nasze ulubione! 
Mój Alergik na wiele z nich wciąż kręci nosem, ale do wielu także udało mi się go przekonać. Zmiksowanie zupy ułatwia „domowy przemyt warzyw” niejadkom:) 
Zapraszam na mieszankę brokuła i batata doprawioną bazylią i słonecznikiem.
Zupę polecam i życzę Smacznego

Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: ok.20 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 3-4
Składniki:

  • 750 ml -1 l wywaru z warzyw 
  • 1 średni batat ok. 300 g 
  • ok. 400 g brokułu (bez twardych części)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny do smaku (jeśli dozwolony)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • szczypta ostrej papryki (jeśli dozwolona)
  • uprażone ziarna słonecznika 

Przygotowanie:

  1. Bataty obieramy, kroimy w plastry a potem w kostkę
  2. Brokuły myjemy, pozbawiamy twardej łodygi, dzielimy na różyczki
  3. W ok. 3 l garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek (nie z pierwszego tłoczenia), drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją na średnim ogniu (u mnie 6 w kuchence elektrycznej) aż lekko zmięknie, dodajemy bataty, smażymy ok. 2 minut często mieszając
  4. Dodajemy brokuły i dolewamy wywar warzywny lub wodę
  5. Gotujemy całość do miękkości warzyw ok.15-20 minut, dodajemy świeżą bazylię
  6. Ugotowaną zupę miksujemy (u mnie przy użyciu blendera ręcznego) na gładki krem, w razie konieczności dolewamy przegotowaną gorącą wodę (jeśli zupa wydaje się nam za gęsta)
  7. Doprawiamy zupę do smaku papryką, pieprzem i sokiem z cytryny
  8. Gorącą zupę wlewamy do talerzy, posypujemy słonecznikiem i podajemy
 

18 komentarzy to "Zupa Krem z Batatów i Brokułów (wegańska, bezglutenowa)"

  • comment-avatar
    PopMum 29 czerwca 2013 (20:52)

    U mnie jutro przepis na gryczankę z batatem 🙂 uwielbiamy tę zupę a i małemu smakuje i nie szkodzi 😀
    A Wasza wygląda baaaardzo apetycznie! Mniam bataty batsciki 😉

  • comment-avatar
    Justyna Bąk 29 czerwca 2013 (20:53)

    wygląda pysznie:) bardzo ładny kolor:)

  • comment-avatar
    Misia 29 czerwca 2013 (21:27)

    Chętnie bym skosztowała 🙂

    Ściskam cieplutko!

  • comment-avatar
    lafemka 29 czerwca 2013 (21:38)

    Miałam okazje jeść bataty.
    Są pyszne, ot tak, bez niczego, ugotowane.
    Pozdrawiam. Lafemka.

  • comment-avatar
    *D 30 czerwca 2013 (05:17)

    Zdrowy krem 🙂 Myślę, że zasmakowałabym w takiej zupce!
    dariawkuchni.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 30 czerwca 2013 (08:40)

    PopMum; Gryczanka? Takiej nie znam, ciekawa:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 30 czerwca 2013 (08:41)

    Justyna Bąk; Bataty nadają piękny kolor:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 30 czerwca 2013 (08:42)

    Misia; Robi się ją szybciutko, produkty dostępne, może wypróbujesz?:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 30 czerwca 2013 (08:43)

    Lafemka; Świetne też na frytki z piekarnika:) Dziękuję za komentarz

  • comment-avatar
    Mama Alergika 30 czerwca 2013 (08:43)

    *D; Koniecznie wypróbuj:)

  • comment-avatar
    omlety 30 czerwca 2013 (08:47)

    Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 30 czerwca 2013 (08:55)

    omlety; Witam:) Prosta zupka a pyszna naprawdę:) Dziękuję za komentarz

  • comment-avatar
    olala 30 czerwca 2013 (09:36)

    I choć od alergika jestem starsza o wiele też mnie niektóre kremy nie przekonują 😉 Ale ten muszę powtórzyć jak tylko dorwę bataty 😀

  • comment-avatar
    Mama Alergika 30 czerwca 2013 (10:18)

    Olala; To tak jak z moim mężem, nie każdy krem trafia w jego gust. My z córką zjadamy w ciemno:) Bataty są dostępne nawet w dużych sieciowych sklepach, wystarczy jeden ok 200-300g:)

  • comment-avatar
    SyteFilmy 17 lipca 2013 (14:10)

    Zupa bardzo fajna, ale zdecydowanie polecam robić na wywarze, nie na wodzie. Właśnie zrobiłem na wodzie i przez kolejne 10 min bawiłem się w alchemika doprawiając dalej, bo była lekko bez smaku 🙂 Dużo soku z cytryny, mielone suszone pomidory i czosnek niedźwiedzi bardzo pomogły 🙂

    PS. O ile mi wiadomo, oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa, dopóki się jej nie podgrzeje za mocno – czyli do

  • comment-avatar
    Dorota Jarosz 6 marca 2014 (00:44)

    Zrezygnowalabym z soli, albo zastapila sol morska duzo zdrowsza sola himalajska. Poza tym przepis ciekawy:)

  • comment-avatar
    Katarzyna Jankowska 6 marca 2014 (13:41)

    Z soli zawsze można zrezygnować, my nie używamy jej dużo, a lubimy ten smak. Muszę wypróbować tę himalajską:)

  • comment-avatar
    Agata Filewicz 19 czerwca 2014 (11:30)

    Właśnie zabieram się za przyrządzanie 🙂 Za sól również podziękujemy, ale prażony słonecznik uwielbiamy!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.