fbpx

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Dzięki mojej córce odkryłam, że to co czasem dla mnie stanowi już rutynę dla moich czytelników, zwłaszcza dopiero stawiających kroki w samodzielnym gotowaniu, może być problemem.

Z myślą o studentach i początkujących w kuchni, powstaje więc cykl wpisów pod hasłem „JAK?”

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Próbowałam wiele sposobów i wypracowałam właśnie ten. Polecam, jeśli kasza ma rzeczywiście wyjść sypka.

W innym przypadku należy gotować ją w większej ilości wody.

 

Kaszę na sypko stosuję do obiadu zamiast ziemniaków, ryżu czy komosy ryżowej. Mieszam ją z ziołami, polewam olejem lnianym.

Używam do przygotowania dań z owocami, do zapiekania.

 

Na blogu jest wiele przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Kasza jaglana na sypko

(wegańska, bezglutenowa)

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

  • 1 miarka kaszy jaglanej
  • 1,5 miarki gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej

miarka to 250 ml

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, kilka razy wstrząsamy patelnią, aby kasza się nie przypaliła. Gdy czujemy zapach kaszy kończymy prażenie
  2. Uprażoną kaszę przesypujemy do garnka (nieduży), zalewamy gorącą, przegotowaną wodą, mieszamy, delikatnie odlewamy płyn
  3. Dolewamy świeżej, gorącej wody, wsypujemy sól, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając przez 4 minuty od momentu zawrzenia, wyłączamy palnik
  4. Przykryty garnek z kaszę pozostawiamy na ciepłym palniku przez 8-10 minut
  5. Odkrywamy garnek, kaszę odparowujemy, mieszamy

 

Orientacyjny koszt:

kasza jaglana bio – 14-16 zł /1 kg

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

9 komentarzy to "Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko"

  • comment-avatar
    Ania 21 stycznia 2015 (16:45)

    Pani Kasiu, ja mam największy problem z płuczeniem kaszy, którą mam na patelni. Jak to najłatwiej wykonać? wlać gorącą wodę na patelnię i z pomocą przykrywki odlać wodę, czy może przesypać kaszę na jakieś drobne sitko? ale później problem z czyszczeniem..z góry dziękuję za odpowiedź

    Ania

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 21 stycznia 2015 (22:33)

      Kaszę prażymy na patelni, następnie przesypujemy ją do garnka (niedużego)w którym się będzie gotowała, zalewamy wrzątkiem, mieszamy, wylewamy powoli wodę, bez użycia przykrywki, ziarna opadają na dno a woda wypłynie, zalewamy świeżą wrzącą wodą i wstawiamy do gotowania. Można oczywiście kaszę po uprażeniu umieścić w sitku z gęstymi oczkami, przelać wrzątkiem i dopiero do garnka.:)

      • comment-avatar
        Ania 22 stycznia 2015 (13:28)

        super, bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂

  • comment-avatar
    Gosia 24 marca 2017 (17:27)

    Bardzo dziekuje za przepis,wreszcie po raz pierwszy kasza wyszła wyśmienicie sypka! Żaden inny sposob nie działał!

  • comment-avatar
    Wiktor 5 grudnia 2017 (12:20)

    Dziękuję za przepis. Na pewno skorzystam. Mam pytanie: Czy można prażyć kaszę bezpośrednio w garnku, w którym będziemy ją gotować?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 5 grudnia 2017 (15:56)

      Nic nie stoi na przeszkodzie, o ile garnek ma grube dno, bo kaszę łatwo przypalić a zbrązowiała będzie gorzka.

  • comment-avatar
    MaciejTolle 2 kwietnia 2020 (08:09)

    Ja mam nietypowe pytanie , czy tez ktoś tak miał ? Jak parzymy z żona kaszę jaglana , to wydala ona takie opary , że aż dusi . Myśleliśmy kiedyś , ze coś nam się uroiło . Ale dziś znów prażylismy i taki opar , ze nie można koło tej jaglanki przebywać . Co sądzicie o tym ?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 2 kwietnia 2020 (09:34)

      Kasza jaglana zawsze wydaje specyficzny zapach, jednak jest on przyjemny w odbiorze. Używam wyłącznie ekologicznej kaszy jaglanej i nigdy nie spotkałam się z jej drażniącym zapachem. Proszę sprawdzić pochodzenie ziarna i zwrócić uwagę na markę kaszy, którą kupujecie. Z drugiej strony jeszcze to ważne jak jest prażona. Spotkałam się niestety z tym, że wiele osób nie do końca praży ją właściwie. Kasza nie może zmienić koloru. Prażymy na małym ogniu, do momentu wyczucia zapachu.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.