Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Dzięki mojej córce odkryłam, że to co czasem dla mnie stanowi już rutynę dla moich czytelników, zwłaszcza dopiero stawiających kroki w samodzielnym gotowaniu, może być problemem.

Z myślą o studentach i początkujących w kuchni, powstaje więc cykl wpisów pod hasłem „JAK?”

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Próbowałam wiele sposobów i wypracowałam właśnie ten. Polecam, jeśli kasza ma rzeczywiście wyjść sypka.

W innym przypadku należy gotować ją w większej ilości wody.

 

Kaszę na sypko stosuję do obiadu zamiast ziemniaków, ryżu czy komosy ryżowej. Mieszam ją z ziołami, polewam olejem lnianym.

Używam do przygotowania dań z owocami, do zapiekania.

 

Na blogu jest wiele przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Kasza jaglana na sypko

(wegańska, bezglutenowa)

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

  • 1 miarka kaszy jaglanej
  • 1,5 miarki gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej

miarka to 250 ml

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, kilka razy wstrząsamy patelnią, aby kasza się nie przypaliła. Gdy czujemy zapach kaszy kończymy prażenie
  2. Uprażoną kaszę przesypujemy do garnka (nieduży), zalewamy gorącą, przegotowaną wodą, mieszamy, delikatnie odlewamy płyn
  3. Dolewamy świeżej, gorącej wody, wsypujemy sól, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając przez 4 minuty od momentu zawrzenia, wyłączamy palnik
  4. Przykryty garnek z kaszę pozostawiamy na ciepłym palniku przez 8-10 minut
  5. Odkrywamy garnek, kaszę odparowujemy, mieszamy

 

Orientacyjny koszt:

kasza jaglana bio – 14-16 zł /1 kg

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

  • Ania

    Pani Kasiu, ja mam największy problem z płuczeniem kaszy, którą mam na patelni. Jak to najłatwiej wykonać? wlać gorącą wodę na patelnię i z pomocą przykrywki odlać wodę, czy może przesypać kaszę na jakieś drobne sitko? ale później problem z czyszczeniem..z góry dziękuję za odpowiedź

    Ania

    • Kaszę prażymy na patelni, następnie przesypujemy ją do garnka (niedużego)w którym się będzie gotowała, zalewamy wrzątkiem, mieszamy, wylewamy powoli wodę, bez użycia przykrywki, ziarna opadają na dno a woda wypłynie, zalewamy świeżą wrzącą wodą i wstawiamy do gotowania. Można oczywiście kaszę po uprażeniu umieścić w sitku z gęstymi oczkami, przelać wrzątkiem i dopiero do garnka.:)

      • Ania

        super, bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂

  • Gosia

    Bardzo dziekuje za przepis,wreszcie po raz pierwszy kasza wyszła wyśmienicie sypka! Żaden inny sposob nie działał!