Kotlety z cukinii i fenkułu dieta warzywno-owocowa

Kotlety z cukinii i fenkułu powstały wczoraj podczas mojej obecnej diety warzywno-owocowej. To już 7 post uzdrawiający w moim życiu, ale tym razem wyjątkowy, bo nie odczuwam żadnych negatywnych skutków jak osłabienie, ból głowy czy zimno. Mija 7 dzień postu.

Przepisy na różne warzywne kotlety bez mąki, jajek, mleka czyli na bazie wyłącznie warzyw i owoców dozwolonych podczas postu, znajdziecie także w mojej książce “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”.

Książka bardzo szybko wyczerpała swój nakład, ale już możesz zakupić ją ponownie, w nowym, zaktualizowanym wydaniu.

Wegańskie burgery, kotlety i placuszki umieściłam właściwie w każdej z moich książek. Zapraszam do Sklepu MAG!

Wiele przepysznych tego typu dań umieściłam również na blogu. Uwielbiam kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem, kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej czy z komosy ryżowej i bobu. Warto je wypróbować!

Zapraszam i życzę Smacznego

 

Kotlety z cukinii i fenkułu (z patelni i piekarnika)

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, dieta warzywno-owocowa)

Czas pieczenia: 50 minut

Czas przygotowani: 20 minut

Ilość: 11 sztuk

Składniki:

  • 1 brokuł (500 g)
  • 3 marchewki (400 g)
  • 2 cukinie (500 g)
  • ½ fenkułu (200 g)
  • ½ białej cebuli
  • pół ząbka czosnku
  • sól himalajska drobna
  • kmin rzymski
  • pieprz czarny
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, marchew obieramy ze skórki.
  2. Cukinie i fenkuł ścieramy na dużych oczkach tarki, zostawiamy na 10 minut, odciskamy z soku.
  3. Do cukinii dodajemy starte; marchew, cebulę i czosnek, mieszamy.
  4. Brokuł gotujemy we wrzącej wodzie przez 4 minuty, studzimy, blendujemy na mus.
  5. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i opcjonalnie kminem rzymskim.
  6. W dłoniach formujemy kotlety, nadmiar soku odciskamy, kotlety układamy na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką i smażymy przez kilka minut na średnim ogniu, z każdej ze stron.
  7. Jeśli wybieramy opcję pieczonych kotletów, piekarnik nagrzewamy do 170°C w opcji z termoobiegiem, kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 50 minut, zostawiamy po upieczeniu w piekarniku z otwartymi drzwiami.
  8. Podajemy na ciepło z dodatkiem warzywnej salsy lub świeżych warzyw (papryka, pomidor).

Wskazówki:

Czas pieczenia zależy od grubości kotletów. Pieczone wydają się być smaczniejsze i bardziej zwarte. Na zdjęciu są kotlety z patelni.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowsk

No Replies to "Kotlety z cukinii i fenkułu dieta warzywno-owocowa"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.